Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Angol Modena Fajtajegyek

Kitenyésztési hely:

Olaszországból származik a fajta, azonban mai típusát Angliában tenyésztették ki.

Összbenyomás:

Középnagy termetű, minden oldalról lekerekített formájú, széles és rövid, a farkát erősen felfelé tartó, széles állású, erőt sugárzó fajta.

Fajtajegyek:

Fej:            Széles, meredeken emelkedő homlok, a tarkó hosszan ívelt és magas, a fej hátsó része is kifejezetten ívelt, sima.

Szem:         Narancsszínűtől a vörösig, a barna színváltozatok esetében világosabb árnyalatú, a szemgyűrű keskeny, színe a fej színéhez igazodó.

Csőr:          Középhosszú, erős. A fehéreknél színe világos, a vörösöknél és sárgáknál világos hússzínű, a többieknél a tollazat színéhez igazodó. A csőrdudor kicsi.

Nyak:         Középhosszú, hátrahúzott tartású, a testhez szélesen csatlakozó, telt, az erősen kialakított tarkón keresztül fenn csak kissé vékonyodó.

Mell:           Széles, előredomborodó, minden oldalról jól lekerekített.

Has:           Erősen tollas, a mell és a has vonala félkörívet képez.

Hát:            Vállban széles, hátrafelé kissé keskenyedő, rövid, a hátrahúzott nyak miatt alig látható.

Szárny:       Rövid, széles, az evezők a farokra fekszenek.

Farok:        A testhez igazodó hosszúságú, erősen húzott jellegű, alapjában széles, hátrafelé kissé keskenyedő, zárt.

Láb:           A test közepe alatt helyezkedik el, alig közepes hosszúságú, erős, széles állású, egyenes, lehetőség szerint függőleges, simák vagy kissé tollasak, az ujjak csupaszok, az alsócomb alig látható. A karmok színének nincs jelentősége.

Tollazat:      Jól fejlett, testhez simuló, rövid, széles tollakból álló.

 

Súlyos hibák:

Túl keskeny vagy hosszabb test, fej vagy nyak. Lapos homlok, lapos fejtető, túl hosszú csőr, erősen tört alsó vonal, lapos vagy osztott mell. Alacsony faroktartás, a farok alatt hordott evezőtollak, túl szűk, mély vagy magas állás, tollas lábujjak. Fehér evezők és faroktollak, kivéve a tarkáknál, nagyon tisztátalan alapszín, vagy szárnyrajz, a has és az alhas fehérsége a Schietti-nél.  Gazzi-nál szabálytalan fejrajz, színes tollak a nyakon, mellen, hason, színes hát, nagyon színes combok, nagyon fehér éktollak. Magnaminál egyszínű kék farok.

Értékelés:

Összbenyomás – forma, testnagyság, tartás – fej – nyak – állás – szemszín – szárnyszín és – rajz – alapszín és a Gazzi-nál a rajz.

Gyűrűnagyság: 9 mm.